Daca ati ajuns pe aceasta pagina, inseamna ca v-ati hotarat ce aparat de aer conditionat sa cumparati si vreti sa va informati ce inseamna un montaj de aparat de aer conditionat.
Montajul unui aparat de aer conditionat este foarte simplu si in acelasi timp foarte complex. Toate procedurile care adunate alcatuiesc montajul aerului conditionat trebuiesc gandite, calculate si efectuate cu mare grija pentru a avea un montaj reusit atat din punct de vedere tehnic cat si estetic.
Multe firme care au ca obiect de activitate montarea aparatelor de aer conditionat, au generalizat un obicei din a forma o echipa de montaj de aer conditionat din 2 persoane si anume: montatorul de aer conditionat ( "meseriasul" mai pe romaneste) si ajutorul de montator. Ajutorul de montator este , in general, un baietas care nu are nici o calificare in domeniu si care, asa cum spune si numele, il ajuta pe montator sa efectueze montajul. Asadar, montajul are din start de suferit din aceasta cauza. Partea "buna" sa zicem a crizei economice care a afectat sever si Romania, referindu-ne strict la montajul de aer conditionat, este ca multe firme s-au retras din activitate lasand oameni cu experienta care au luat locul "ajutoarelor" de montatori, calitatea montajului crescand din acest punct de vedere.
Dar sa lasam aceste probleme si sa trecem la ce inseamna practic un montaj de aer conditionat.
Un montaj de aer conditionat se poate imparti, sa zicem, in anumite etape (unele echipe de montatori cu experienta, efectueaza cate 2 etape in acelasi timp, cate una de fiecare membru al echipei) si anume:
1. Prima etapa este stabilirea locului de montaj al aparatului de aer conditionat, adica al unitatii interioare, unitatii exterioare, locul unde se efectueaza strapungerea peretului si pe unde va veni "pozat" traseul frigorific ce leaga cele doua unitati ale aparatului de aer conditionat.
In aceasta etapa, dupa parerea mea una dintre cele mai importante, trebuie sa aveti in vedere pozitia unitatii interioare din mai multe puncte de vedere:
-atunci cand aparatul de aer conditionat va fi in functiune, sa nu deranjeze activitatea care se petrece in acea camera (daca e birou, sa nu vina fluxul de aer direct spre dumneavoastra; daca e un living, sa nu vina aerul rece spre canapea; daca e dormitor, sa nu vine spre pat etc;). Multa lume nu ia in considerare aceste aspecte si dupa montaj, constata ca nu poate sa foloseasca aparatul de aer conditionat pentru ca ar fi deranjant pentru ei sau pentru persoanele aflate in incapere. Asa ca aveti mare grija la acest apect.
-un alt criteriu care ar trebui sa il aveti in calcul este traseul frigorific care v-a pleca de la unitatea interioara spre unitatea exterioarea a aparatului de aer conditionat. Din punct de vedere al functionalitatii aparatului, acest traseu trebuie sa aiba lungimea intre 1,5m si 7,5 m. Intre aceste doua lungimi de traseu, aparatul de aer conditionat functioneaza la capacitatea pentru care a fost proiectat. Daca trebuie sa fie traseul mai lung, nu va speriati. Aparatul v-a functiona si atunci, numai ca trebuie facuta o completare cu freon (vom discuta mai tarziu despre acest aspect). Din punct de vedere estetic, ideal ar fi sa pozitionati unitatea interioara pe un perete exterior, aparatul avand posibilitatea ca traseul ce pleaca de la el sa iasa prin spatele lui direct afara, astfel tot traseul si gaura de strapungere a peretului vor fi mascate de unitatea interioara. Daca nu il puteti pozitiona in acest fel, stabilitii pozitia astfel incat traseul sa se vada cat mai putin.
Dupa ce ati stabilit pozitionarea unitatii interioare, stabiliti pozitia de montaj pentru unitatea exterioara a aparatului de aer conditionat. Daca locuiti la bloc la un etaj superior, va fi mai greu de ales o pozitie pentru ca este foarte greu de lucrat cu unitatea exterioara. In acest caz se va monta sub o fereastra sau, daca exista acces, de pe balcon in imediata apropiere a unei ferestre.De retinut este faptul ca unitatea exterioara trebuie montata astfel incat sa fie acces intotdeauna la aceasta, pentru ca pe aici se verifica cantitatea de agent frigorific din instalatia de aer conditionat si se efectueaza eventuelele service-uri la aceasta (un condensator de pornire schimbat, compresor etc;). Daca locuiti la casa, sunt mai multe posibilitati de montare a unitatii exterioare. Aici nu exista o regula scrisa despre cum sa se monteze ca si pozitie, ci fiecare proprietar stabileste aceasta pozitie cum crede de cuviinta. Ca si pozitii, unitatea exterioara se poate monta cat mai aproape de sol ,daca doriti sa nu se vada de pe strada de exemplu; sau se poate monta la nivelul strapungerii in zid, astfel incat unitatea exterioara sa mascheze atat strapungerea cat si traseul frigorific; o alta pozitie ar fi deasupra strapungerii sau cat mai sus astfel incat sa nu impiedice circulatia pietonala pe sub unitatea de aer conditionat. In acest caz, trebuia sa se aiba in vedere ca pe traseu sa se faca o "sifonare". Ce e sifonarea? Sifonarea se face in cazul in care unitatea exterioara se monteaza mai sus decat unitatea interioara. Daca se leaga direct cele doua unitati, uleiul care asigura ungerea compresorului se duce in jos pe instalatie spre unitatea interioara, astfel existand riscul de defectare al compresorului. Pentru a preveni acest lucru, se face o curba la 360 de grade traseului de aer conditionat care sa depasesca ca nivel partea de sus a compresorului. Aceasta operatiune nu este optionala. Pentru functionarea si evitarea defectarii instalatiei este necesar si obligatoriu sa se faca sifonarea traseului frigorific.
Urmatoarea etapa dupa alegerea pozitiei de montaj ale celor doua unitati ale aparatului de aer conditionat, este alegrea locului de strapungere al peretului, loc pe unde v-a iesi traseul frigorific. Pentru aceasta operatiune trebuie sa se aiba in vedere cateva lucruri fara de care aparatul nu va functiona cum trebuie.